Trädgårdsdesign – Tips, trix och råd till hur du planerar din nya trädgård

Vi på Djupdahls både anlägger och sköter trädgårdar sedan ett drygt år tillbaka. Nu kan vi även erbjuda trädgårdsdesign utifrån de drömmar och visioner som fastighetsägarna har. Vi ger växtråd och gör allt från enklare idéskisser till färdiga trädgårdsförslag.

Något av det viktigaste att ta hänsyn till om ni vill göra om er trädgård är att se till platsens förutsättningar. Frågor som ni kan ställa er är vilken stil den ska ha, vilken känsla den ska ge och vilka funktioner ni önskar att trädgården ska ha.

Rumslighet ökar spänningen
En viktig aspekt när det gäller trädgårdsdesign är att tänka rumslighet. Man kan till exempel använda högre häckar som rumsavdelare. Det gör att trädgården blir mer spännande då besökaren inte får en direkt överblick över hela trädgården. Tänk på att inte alltid ha planteringarna koncentrerade längst bort i trädgårdens hörn. Våga ge dem yta och gör de rumsbildande!

Lummigt behöver inte vara svårskött
En lummig trädgård med mycket växtlighet behöver inte vara svårskött. Genom att till exempel använda marktäckande buskar och perenner så får inte ogräset tillräckligt med plats att växa. På det sättet slipper ni mycket tråkig ogräsrensning. Det är viktigt att välja växter efter ståndort och läge och att inte blanda för många sorter, då det kan bli rörigt för ögat.

Tänk höjd
Ni behöver inte heller vara rädda för att få in högre träd – inte ens om trädgården är liten. Det finns många pelarformade sorter som inte tar någon större plats i anspråk. Ofta kan det se bra ut att något träd i trädgården är högre än bostadshuset.

Materialval
Variera gärna med olika material på hårdgjorda ytor, men håll dig till max tre olika material, annars kan det lätt ge en för rörig känsla. Belysning blir mer och mer populärt i många trädgårdar. Det gör trädgården inbjudande även under mörkare delar av dygnet.


Att hämta inspiration
Genom att besöka offentliga trädgårdar och parker kan man få mycket inspiration till sin egen trädgård. Bläddra i trädgårdsböcker och tidningar, där finns mycket tips och inspiration. Se dig om i naturen, där finns ofta mycket som kan inspirera till den egna trädgården. Möjligheterna är oändliga men i slutändan är det ju du som äger din trädgård som i första hand ska älska den.

 

Läs artikeln som PDF.

Vill du ladda ned vår ”Checklista gällande trädgårdsdesign” kan ni klicka här.

Sanna Sundahl, Trädgårdsdesign
susanna@djupdahls.se
0340-74 00 19

Från minsta tuva till största skog