Hoppa till innehåll
Djupdahls trädgårdsdesign och ritning

Trädgårdsdesign – Tips, trix och råd till hur du planerar din nya trädgård

Vi på Djupdahls både anlägger och sköter trädgårdar. Nu erbjuder vi även trädgårdsdesign utifrån de drömmar och visioner som fastighetsägarna har. Vi åker gärna på konsultationer och kan presentera allt från enklare idéskisser till färdiga trädgårdsförslag.

Trädgårdsdesign

Vi strävar efter att skapa tidlösa trädgårdar med högt prydnadsvärde året om, vackra utemiljöer att trivas i. Vi som jobbar med trädgårdsplanering har bred kunskap inom trädgårdsdesign, växtkunskap och skötsel. Vi jobbar med alla slags trädgårdsprojekt, allt från små radhusträdgårdar till större bostadsgårdar och företagsparker. Tillsammans med våra egna anläggare och andra samarbetspartners kan vi erbjuda hela kedjan från idé till färdig trädgård och skötsel av denna.

Trädgårdskonsultation

En konsultation är ett bra alternativ om ni har kört fast och behöver hjälp med att bolla era trädgårdsidéer. Vi hjälper er att se möjligheterna med er trädgård och vad som kan göras för att få till rätt känsla eller funktion.

Vi kommer till er i ca 1,5 h och diskuterar tankar och idéer kring er trädgård eller ert trädgårdsprojekt. Ni får förslag på utformning, material och växter för trädgården. Vi kan också ge skötselråd och prata om vad som skall bevaras eller tas bort. Ha gärna inspirationsbilder och en tomtkarta till hands samt papper och penna.

Kontakta oss för mer information och bokning.

Trädgårdsritning

Ett rituppdrag börjar med ett inledande möte hos er. Ritprocessen delas sedan in i två steg. Först gör vi en idéskiss som visar de stora formerna i trädgården, dess rum och funktioner samt övergripande växt- och materialtyper. Idéskissen presenteras tillsammans med en moodboard och eventuella illustrationer för att tydliggöra konceptet. Här finns det möjlighet att göra ändringar innan trädgårdsritningen färdigställs (en revidering ingår). När ni är nöjda med idéskissen kan ni välja att stanna vid det eller gå vidare med en trädgårdsritning.

Trädgårdsritningen innehåller de ritningar och handlingar som behövs inför anläggning och offertförfrågningar, dvs:

  • Markbeläggning där materialtyp, storlek och mönsterläggning anges.
  • Konstruktioner som till exempel pergola, murar, spaljéer och förråd finns inritat. Förslag på utformning ges i form av bilder, skisser eller illustrationer (ej byggtekniska ritningar). 
  • Växt- och planteringsplan med svenskt/latinskt växtnamn, kvalitet/storlek och antal/cc-mått.
  • Trädgårdsbelysning med förslag på placering och armatur.

Förberedelser

Förbered er gärna inför mötet med att tänka igenom vilken typ av trädgård ni vill ha;
Vilka funktioner och innehåll som är viktigast.

För att kunna göra en trädgårdsritning behöver vi en tomtkarta i skala 1:100 där allt befintligt på er tomt som vi behöver förhålla oss till är inritat, såsom träd eller andra växter ni vill behålla, berg i dager, brunnar, altan, växthus eller andra tillbyggnader. Har ni ingen tomtkarta eller planritning så erbjuder vi uppmätning. Det är viktigt att ni från början har en klar budget för det totala projektet så förslaget matchar den prisbild ni har.

En idéskiss för en medelstor trädgård tar runt 20 h.
En trädgårdsritning för en medelstor trädgård tar runt 40 h.

Sanna Sundahl på Djupdahls

Sanna Sundahl

Trädgårdsdesign

susanna@djupdahls.se
0340-74 00 19