Som en Schweizisk armékniv i maskinformat.

”Djupdahls Edition” – det är så den kallas. Den vidareutvecklade Alstorn som är specialbyggd för att kunna utföra avancerade arbeten i skog, mark och trädgårdar. Den är lätt i vikt för att göra så liten markskada som möjligt men stark som ett helt gäng oxar för att klara riktigt avancerade uppgifter. Vi träffar Henrik Nilsson, entreprenör och grundare av Djupdahls Skog & Trädgård, som gärna pratar om detta lilla delvis egentillverkade underverk.

Basmaskinen är en Alstor 840. En maskin som i sig ger en närmast oöverträffad effektivitet inom skogsbruk. ”Men för oss på Djupdahls räckte inte det. Vi ville mer. Tillsammans med Alstor AB i Dingle plockades en ny version fram som var direkt anpassad för oss och våra verksamheter”, säger Henrik.

Specialtillverkad och påbättrad

På denna specialutvecklade Alstor kan man koppla på externa, hydraldrivna verktyg som stolpslagare, bergsborr, stängslingsutrustning, gripsåg, skopa och tippflak. Men rätt snart upptäcktes det att maskinens motor var för allt för svag i drivning. Därför fick den lite välbehövlig kärlek från Djupdahls mekaniker.

Turbomotor

”Vi har gjort en rad åtgärder för att optimera kraften samt ytterligare förbättrat körbarheten. En stor del i detta arbete har varit att turbo konvertera motorn. Vi har genomfört många olika fältprover och ett har hundra arbetstimmar med den nya motorn så vi vet att det funkar. För oss på Djupdahls är det viktigt att våra medarbetar har så bra verktyg som möjligt. Bra verktyg tar bort en del frustration samtidigt som själva arbetstiden minskar avsevärt vilket våra kunder uppskattar både för att arbetet i sig går fortare men också för att timfaktureringen minskar i motsvarande grad.”

En tung lättviktare

Många lite mer avancerade maskiner kommer snabbt upp i vikt. Fördelen med Alstorn är att den är relativt lätt vilket innebär att den gör väldigt liten åverkan på marken där den används. Men trots dess lätta vikt är den ett litet arbetsmonster som klarar mycket mer än man tror.

Unik mångsidighet

”Djupdahls edition” är en unik utveckling av en från början väldigt bra maskin. Efter att vi haft den på verkstaden har den blivit klart starkare och är idag en riktigt harmonisk maskin som verkligen underlättar arbetet för oss. Det hade varit kul att kunna erbjuda andra kunder den här typen av Alstor. Priset beror på efterfrågan.”

Som ett väldigt användbart multiverktyg

”Vi ser hela tiden nya användningsområden för den här maskinen. Man kan säga att dess begränsningar mer hänger på att vi inte förstår hur användbar den verkligen är än maskinen i sig själv och det är ju rätt häftigt. Den har oerhört stor kapacitet jämfört med andra maskiner i samma storlek och viktklass. Sedan går den naturligtvis på 100% HVO diesel för miljöns skull. Det är verkligen en riktig proffsmaskin i litet format. Som en väldigt användbar Schweizisk armékniv i maskinformat.” avslutar Henrik.


Specifikation av Alstor 840 ”Djupdahls Edition”

 • Maxlast: 3 000 kg
 • Längd: 5,37 m
 • Bredd: 1,60 m
 • Tjänstevikt: 2 900 kg
 • Motor: 3-Cyl Turbodiesel 35 hk
 • Elsystem: 12v, Generator 60 A
 • Transmission: Hydrostat transmission med låsbar differential fram & bak, konstant 8 hjulsdrift. Steglös hög och lågväxel.
 • Bromsar: Färdbroms via transmissionen, mekanisk skivbroms för parkering.
 • Styrning: Servostyrning orbitrol, fällbar ratt, bakåtstyrning/dubbelkommando som standard.
 • Däck: 25×12,5-10 8-lager
 • Hastighet: 0-18 km/h
 • Kran: Palms 5,40 m utskjutskran med vinsch och styrning via Parker minispakar.
 • Hytt: Mängder med specialutrustning, tex speciell styrning av vindrutetorkare, inchning och stolsvridning från paletterna, utökad belysning, blixtljus, AC och en hel del annat.
 • Drivmedel: 100% HVO 100 miljödiesel

Alla maskinens funktioner kan fjärrmanövreras.

Artikeln i PDF format

 

Från minsta tuva till största skog